Kızılelma Caddesi Ziya Gökalp Sokak No:2 Fındıkzade/Fatih İstanbul - Tel: 0212 588 01 40
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma 10:00 - 19:00 / Cumartesi 09:30 - 13:00

Sabit Protezler

Kron:

Çürük veya başka bir nedenle (travma sonucu kırık), dişin kron kısmının (ağız içinde görünen kısmı) önemli bir bölümü kaybedilmişse, diş artık dolgu tutamaz hale gelmiştir.

Yapılan dolgular sürekli olarak düşer. Bu durumda dişin tüm yüzeylerinin 1-2 mm aşındırılarak üzerine yapılan kaplamaya kron denilmektedir. Tabii kimi zaman bu standartlara uymayan durumlar da vardır.

Yani önceden, dolgunun tutup, tutmayacağının kestirilemeyeceği oluşumlar olabilir. Böylesi durumlarda önce bir dolgu yapmak, eğer dolgu tutmuyorsa kron yaptırmak doğru olacaktır. Kronlar; metal, metal-seramik ve tam seramik kronlar olarak yapılabilir.

Metal alerjisi olan kişilerde kıymetli metaller (altın, platin alaşımları) tercih edilir.

Tam(full) seramikler estetik amaçla ön dişler için tercih edilir.

Post+Kron:

Dişin kök kısmı sağlam, fakat kron kısmı tamamen çürümüş veya yok denecek kadar az kalmışsa, dişin köklerinden yararlanarak kron yapmak olanaklıdır.

Bunun için ya kökler içine miller (standart, fiber, seramik vs) yerleştirilir ve diş, kron yapılacak biçimde bir dolgu malzemesiyle restore edilir ya da tek parça döküm (dolgu yapacak kısmı da kapsayan) postlar yapılır.

İyi planlanırsa oldukça yüz güldürücü bir işlemdir.

Köprüler:

Köprü yapılabilmesi için dayanak olarak alınacak dişlerin yeterince sağlam olması ve gövdenin fazla uzun olmaması gerekir. Aksi takdirde dişler sallanacak ve köprüler dayanıklı olmayacaktır.

Çekim boşluklarının ön ve arka tarafındaki dişlere kron yapılarak bir köprü gövdesi ile birleştirilmesi işlemidir. Köprüler, implant gibi seçeneklere göre daha ekonomik olması, düşük riski ve yeni malzemelerin getirdiği mükemmel estetikleriyle halen diş hekimliğinin en çok tercih edilen uygulamaları arasındadır.

Yine de hasta için en uygun seçeneğin hangisi olacağı hekimle birlikte değerlendirilmelidir.

Sağlıklı bir yaşam ağız ve diş sağlığıyla başlar. Yılda iki kez diş hekimine gidin, günde iki kez dişlerinizi fırçalayın.

Top